Write & Unite

Winnaars Write & Unite 2016

Op vrijdag 18 november 2016 vond de prijsuitreiking van Write & Unite 2016; een kinderverhalenwedstrijd voor aspirant-auteurs van kinderliteratuur. Het thema van Write & Unite was, deze keer, Kleurrijk Gelijk: gelijkwaardigheid van mensen van alle huidskleuren. 143 auteurs uit het hele Koninkrijk der Nederlanden hebben een verhaal ingestuurd dat bestemd was voor peuters (1-3 jaar) of kleuters (4-6 jaar).

De winnaar van de peutercategorie (1-3 jaar) is Carolijn Leisink met het verhaal “Vlechten”. Alieke Bruins heeft de kleutercategorie (4-6 jaar) gewonnen met het verhaal “De Boomhut”. Beide verhalen worden uitgegeven als prentenboek in het Nederlands en het Engels. Deze zeer feestelijke prijsuitreiking vond plaats op Theater Schiller Place Royale te Utrecht. Een video van de avond is terug te zien op https://www.facebook.com/Inclusive-Works-258722727543654/


Carolijn Leisink en Alieke Bruins, winnaars van Write & Unite 2016.

 

 

Laura bedankt de jury voor hun fantastische inzet

Murth spreekt met de deelnemers over hun ervaringen als auteurs en deelnemers van Write & Unite.

 

Gerda Havertong, voorzitter peutercategorie, leest het juryrapport.

 

 

Carolijn Leisink, winnaar peutercategorie Write & Unite 2016.

Domenica Gidei-Biduu, voorzitter kleutercategorie, leest het juryrapport.

 

Alieke Bruins, winnaar van de kleutercategorie Write & Unite 2016.

 

Over het thema

Tussen 2015 – 2024 wordt het 'Internationaal Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst' gevierd. Om het decennium mee te vieren, om de Nederlanders met een Afrikaanse afkomst in het zonnetje te zetten en om bij te dragen aan inclusie van alle zwarte inwoners van Nederland, hebben wij voor het thema 'Kleurrijk Gelijk' gekozen.

Nederland is daarnaast, net zoals vele andere landen partij van het “International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination-CERD”, neemt maatregelen op het gebied van onderwijs, onderwijs, cultuur en informatie, ter bestrijding van vooroordelen die leiden tot rassendiscriminatie en begrip, tolerantie en vriendschap tussen landen en raciale of etnische groepen bevorderen (artikel 7 van CERD). Met het thema van deze kinderverhalenwedstrijd willen wij op een laagdrempelige en leuke manier aan dezelfde doelen bijdragen. Alsook de beginselen van gelijkwaardigheid en gelijkheid actief uitdragen.

Wij op zoek zijn naar kinderverhalen die de gelijkwaardigheid van mensen met verschillende huidskleuren; in het bijzonder van mensen met een zwarte huidskleur, op een inspirerende manier aan de lezers overbrengen.

 

 

De winnende verhalen

De winnende verhalen geven de gelijkwaardigheid van mensen van alle huidskleuren op een leuke, grappig, emotionele, inzichtelijke, verrassende of inspirerende manier weer. Het verhaal draagt bij aan positieve ideeën en gevoelens over zwarte mensen. Tevens promoot het winnende verhaal interraciale contacten en vriendschappen onder kinderen (en de volwassenen die het kinderverhaal voorlezen).

 

De prijs

De jury kiest twee winnaars: één uit de peutercategorie (1 tot 3 jaar) en één uit de kleutercategorie (4 tot 6 jaar). Beide verhalen worden als prentenboek uitgegeven, zowel in het Engels als in het Nederlands. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in november 2016. De winnende verhalen worden gepresenteerd aan het publiek en voorgelezen door de auteurs.

 

De jury

Peutercategorie

Gerda Havertong (Voorzitter) – actrice en zangeres

Karen Woets is onderzoeker, publicist, redacteur en adviseur op het gebied van jeugdliteratuur

Murth Mossel  entertainer, duizendpoot, comedian, presentator, mc, muzikant en volgens eigen zeggen een nerd

Quinsy Gario – dichter en performance kunstenaar die van lezen houdt en beeldvorming van jonge geesten wil helpen verrijken

 

Kleutercategorie

Domenica Ghidei Biidu (Voorzitter)  mensenrechten juriste, moeder van 3 kinderen. Leest graag (kinder) boeken

Gregor Walz – onderzoeker bij kenniscentrum discriminatie Art.1, leest voor aan kinderen van vrienden, en aan zijn vriendin.

Anne-Marijke Podt raadslid voor D66 in de gemeenteraad van Utrecht; leest graag en zo vaak mogelijk voor aan dochter Neve van 5

Artwell Cain – cultureel antropoloog, onderzoeker en consultant leest graag en schrijft ook korte verhalen

Bella Makatini  winnares peutercategorie internationale kinderverhalenwedstrijd 2014 en moeder van peuter en kleuter.

Save
Save
S
Save

Schrijfworkshops

Juryrapporten Write & Unite 2016

Juryrapport peutercategorie 2016.pdf 

Juryrapport kleutercategorie 2016.pdf

 

Save
Save
Save
Save
Save

Wedstrijd documenten

De volledige tekst van de uitnodiging vindt u hier: Uitnodiging Write Unite NL 5.pdf

De poster kunt u hier downloaden: Poster Write Unite NL print FINAL.pdf

Gesteund door

 

 

We are grateful for the financial contribution made byt the Dutch Ministry of Social Affairs and Employment